Acest subiect conține 15 răspunsuri are 7 voci și a fost actualizat ultima dată de  Constantin Cozma acum 3 luni, 2 săptămâni.

 • Autor
  Mesaje
 • #9595
   Constantin Cozma 
  Keymaster
 • #9604
   Claudiu Voinescu 
  Participant

  Buna ziua

  Am deshis PFA norma de venit luna ianuarie 2018. Am platit deja impozitul pe venit. Am depus si declaratia 600, dar nu stiu ce sa fac cu contributiile acum, decizia de impunere pentru contributii nu a venit, sugerati sa mai astept sau sa platesc cat am declecarat in 600 (minim pe economie)?

  Va multumesc mult !
  Claudiu Voinescu

  • #9722
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Nimic din ceea ce s-a depus sau se plateste nu se va pierde. ANAF va importa in noul mecanism tot ceea ce ati facut. Doar ca s-ar putea complica un pic reglarea platilor cu angajamentele. Conform proiectului de modificare a codului fiscal puteti (re)depune declaratia unica pana pe 15 Iulie si puteti face plati oricand pana la data de 15 Martie 2019. Recomandarea mea este sa mai asteptati cu platile.

 • #9710
   Aurelia 
  Participant

  Buna ziua!

  In urma declararatiei unice pe care o vom depune ca I.I. aferenta anului 2017, impozitul pe venit va fi calculat la 16% sau 10%?
  Multumesc anticipat!

  • #9720
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua. Pentru venitul net din 2017 se aplica codul fiscal din 2017, deci impozitul este 16% pe venitul net obtinut.

 • #9849
   Gabriel 
  Participant

  Bună ziua. Am înființat un PFA în luna martie 2018 și astăzi am fost la Anaf sa depun declarațiile pentru venitul estimat. Funcționarea de la ghișeu mi-a spus ca nu pot depune declarațiile privind venitul estimat și ca trebuie sa aștept sa iasă declarația unica.
  Întrebarea mea este dacă pot începe activitatea (consultanta în afaceri) și ulterior sa merg la Anaf sa depun declarația unica sau este imperios necesar sa aștept depunerea declarației unice și ulterior sa încep sa facturez?
  Va mulțumesc.

 • #10886
   Alexandra 
  Participant

  Buna ziua! Daca inchiriez 5 camere in scop turistic, pe langa impozitul la norma de venit se mai platesc si alte contributii (CAS) ? Va multumesc frumos!

 • #11118
   Alexandra 
  Participant

  Buna ziua, domnule Cozma. va rog ajutati-ma cu niste raspunsuri la cateva intrebari:
  1)Daca declar ca inchiriez 5 camere, norma de venit anuala este aferenta unei singure camere? Sau se calculeaza in functie de cate camere inchiriezi?
  2)Am inteles ca norma de venit poate fi ajustata cu 5% daca camerele nu au baie proprie. Numai ca la mine 3 camere au o baie comuna, iar 2 camere au fiecare baie proprie. In cazulin care norma anuala este aceeasi indiferent cate camere inchiriezi, atunci cum ajustez norma avand in vedere ca 3 camere au o singura baie, iar 2 camere au bai proprii?
  3) Nu reusesc sa inteleg din “Fisa capacitatii de cazare” la ce se refera “Dotarea cu instalatii electrice proprii sau comune”
  Va multumesc mult de tot!

  • #11277
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! 1. De regula norma de venit este pe camera. Cititi cu atentie documentul cu norma de venit din judetul dvs. 2. Ajustarea normei se face doar le cele 3 care nu au baie proprie; Astfel daca norma e 10.000 lei pe an, dupa ajustare va fi 9.500 lei. 3. Nu stiu ce sa va spun de instalatiile electrice.

 • #11569
   AC 
  Participant

  Buna ziua,

  Persoana fizica care inchiriaza 2 spatii comerciale si nu in scop turistic mai e obligata sa depuna aceasta declaratie?

  Multumesc anticipat!

  • #11773
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Sigur, depuneti declaratia unica pana la data de 16 Iulie 2018.

 • #11872
   Alexandra 
  Participant

  Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu niste raspunsuri

  Daca inchiriez 6 camere in scop turistic, am inteles ca pot fi impozitata in sistem real.
  Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez? Completez Declaratia Unica cu 6 camere si tin un Registru de evidenta fiscala cu venituri si cheltuieli? Pot face asta ca si persoana fizica “simpla” sau trebuie sa ma autorizez obligatoriu ca PFA sau Intreprindere Individuala?

  Va multumesc!

  • #11875
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Daca depasiti numarul de camere in cursul anului veti aplica sistemul real imediat, altfel puteti alege la inceputul anului urmator sa aplicati sistemul real.

   ART. 86 – Reguli privind stabilirea impozitului în cazul opțiunii pentru determinarea venitului net în sistem real

   (1) Contribuabilii care realizează venituri definite la art. 83 alin. (3) au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, iar în cazul în care își exprimă această opțiune, au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală.

   (2) Opțiunea se exercită pentru fiecare an fiscal, prin completarea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru anul în curs și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a veniturilor. În cazul în care contribuabilii încep să realizeze, în cursul anului, venituri definite potrivit art. 83 alin. (3), opțiunea se exercită pentru anul fiscal în curs, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, prin completarea și depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

 • #11877
   carmen.toader68 
  Participant

  Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns
  incerc sa completez declaratia unica pentru profesii liberale, sistem real, asociere fara personalitate juridica iar la sectiunea 1.1.B.1 am acest mesaj de eroare ;

  ”pentru categoria de venit si determinarea venitului net si forma de organizare introduse- nu puteti introduce date in acest camp :1.1.B.1 Venit brut- a fost introdusa singura valoare acceptata :0 (zero)

  gresesc cu ceva ? omit sa completez ceva ?
  va multumesc

 • #11887
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! Nu se poate completa – informatiile din acea categorie (veniturile realizate in 2017) se declara in formularul 204. Puteti completa doar partea referitoare la veniturile estimate in 2018 (in functie de declaratia 223) si eventual contributiile datorate.

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

CONTACTEAZA-NE!

Trimite-ne intrebarea ta si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account